Ambitie
Om te concurreren op wereldniveau moet Zuid-Holland in 2050 volledig emissievrij zijn. Met een stevige basis in de oude, fossiele economie en de aanwezigheid van de grootste haven van Europa heeft onze regio een grote urgentie om de energietransitie te realiseren. Tegelijkertijd liggen er in onze regio ook enorme kansen: in onze regio gaan de innovaties ontstaan die nationaal en internationaal tot voorbeeld kunnen strekken.
We bouwen in Zuid-Holland daarom aan een energiesysteem waar de diversiteit aan Zuid-Hollandse energiegebruikers optimaal mee wordt geholpen. Van haven tot burger. En dat tegen de laagste maatschappelijke, financiële en ruimtelijke kosten. Zuid-Holland werkt aan een zogenoemd ‘DeltaGrid’: een sterk onderling verbonden, CO2-vrij Zuid-Hollands energiesysteem in 2050. Daarbij is het zaak om zo min mogelijk energie verloren te laten gaan door transport, conversie en opslag.
De energie-opgave vergt grote investeringen in opwek en infrastructuur, binnen een complex speelveld. Dat speelveld wordt gekenmerkt door grote belangen, een veelheid aan spelers en uitdagingen op het gebied van innovatie, opschaling, wet- en regelgeving, infrastructuur en integratie. De taskforce Energietransitie zorgt voor draagvlak en faciliteiten om de ontwikkeling van het Deltagrid te versnellen. Daarbij kijken we met een economische bril: deze transitie biedt een strategisch-economische kans om die we als regio en als land moeten verzilveren voor een internationaal sterke concurrentiepositie.
Aanpak
De Deltagrid-visie bevat vijf bouwstenen:
- Waterstof: De ontwikkeling van een duurzaam waterstof-ecosysteem is nu een strategisch-economische kans om als regio het toneel te betreden als wereldwijde koploper in waterstof. Vanwege de industrie begint de ontwikkeling van dit ecosysteem logischerwijs in het HIC. Maar waterstof speelt in de energietransitie een bredere rol als energiedrager en grondstof ook buiten het HIC, namelijk de verduurzaming van zwaar transport en delen van de gebouwde omgeving. Tevens kan waterstof op grote schaal worden opgeslagen om de zomer-wintervariaties in duurzame energievraag en -aanbod te bufferen als onderdeel van het Deltagrid.
- Groene brandstoffen: Om in de toekomst ook de aangewezen energiehaven van Noord-Europa te zijn, is productie van chemicaliën en brandstoffen op basis van hernieuwbare en circulaire grondstoffen (waterstof, waste, biobased en CO2) zeer strategisch. Het gaat hierbij om brandstoffen voor zwaar transport, waaronder de luchtvaart en scheepvaart, die moeilijk te elektrificeren zijn.
- Opslag en balancering: Om een robuust, efficiënt en kosteneffectief Deltagrid te realiseren is de opslag van zowel warmte en elektronen, maar ook de conversie naar moleculaire energiedragers, waaronder waterstof, allemaal nodig. Optimalisatie van het Deltagrid middels energie-opslag, balancering en de conversie van duurzame elektronen, warmte en moleculen is de ‘missing link’ in de energietransitie van Zuid-Holland.
- Hernieuwbare opwek
- Elektrificatie en warmte
De taskforce werkt aan de randvoorwaarden voor deze vijf bouwstenen. We mobiliseren denkkracht, netwerkkracht en lobbykracht rondom infrastructurele vraagstukken en het opbouwen van nieuwe waardeketens. De taskforce helpt ook door kansen en knelpunten uit de praktijk te helpen adresseren bij de relevante partijen.
Afgesproken is om de komende periode proactief aan de slag te gaan met het (inter)nationaal positioneren van Zuid-Holland als waterstofregio.
Taskforce

Paulien Herder

Berend Potjer

Leo Freriks

Nico van Dooren

David Peters
