Ambitie
De Technologische Industrie (TI) in Zuid-Holland staat stevig en is in ca. 5 jaar ‘op de kaart gezet’. Maar nog wel in beperkte kring. De TI biedt grote kansen voor het regionale en Nederlandse verdienvermogen en is van cruciaal belang voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en transitie van bestaande sectoren. Tegelijk staat de sector voor significante bedreigingen door bundeling binnen en buiten Nederland die leidt tot zichtbaarheid en versnelling bij andere regio’s. Ook stellen eindklanten steeds hogere eisen aan toeleverketen. Ondernemers in de board signaleren diverse remmende factoren – verzuiling, versnippering, ruimtetekort, talenttekort – die moeten worden aangepakt. Een recent onderzoek bevestigt dit beeld: om kansen te pakken moeten remmende factoren worden geadresseerd.
Op dit moment wordt de ActieAgenda voor de Technologische Industrie in Zuid-Holland opgesteld. Met de ActieAgenda zetten bedrijven, kennisinstellingen en publieke partijen uit Zuid-Holland de eerste stap om dat potentieel te benutten en de kansen voor de technologische industrie te pakken. Uiteindelijk zijn het ondernemers die de kansen moeten pakken en verzilveren. Daarom zijn ondernemers van bedrijven als Batenburg Techniek, Krohne, Technolution, Airbus Defence and Space, Oceanco, Shell, Lely Industries, Festo, Boers en co, Hittech en vele anderen in de lead bij het samenstellen van de ActieAgenda. De gezamenlijk ambitie is fors: de omzet van de Technologische Industrie in Zuid-Holland in 2030 verdubbelen tot 50 miljard euro per jaar. Dit kan 30.000 nieuwe banen opleveren.
Definitie Technologische Industrie
De technologische industrie omvat industriële hightech- en midtechbedrijven die systemen of materialen maken, hun toeleveranciers en bedrijven die ondersteunen bij de productie, bijvoorbeeld door IT-toepassingen te ontwikkelen.
Aanpak
Het eerste wapenfeit van de taskforce is het onderzoek dat is uitgevoerd naar het Zuid-Hollandse TI-ecosysteem. Het onderzoek heeft kwantitatief in kaart gebracht hoe de technologische industrie eruit ziet en welke ontwikkelingen er spelen. Daarnaast zijn er ca. 25 sleutelspelers geïnterviewd over de grote opgaven die op de sector afkomen en welke kansen zij zien om die gezamenlijk op te pakken.
De komende periode wordt de ActieAgenda Technologische Industrie afgerond. De inzichten uit het onderzoek naar de technologische industrie vormt hiervoor de basis. Op hoofdlijnen bestaat de ActieAgenda uit vier actielijnen, die onderling sterk samenhangen en allemaal tot doel hebben om het technologisch industriële ecosysteem verder te versterken:
- Nieuwe waardeketen: een ecosysteembenadering om innovatie te versnellen in een beperkt aantal nieuwe waardesystemen die cross-overs vormen tussen sectoren maken een snelle groei van omzet en export mogelijk. Denk hierbij aan het benutten van robotica in de tuinbouw , logistiek en retail.
- Bijscholen en gereed maken voor de nieuwe banen: vergroten van de instroom van technologische opleiding en versterking van de bij-, na- en herscholing van werknemers is nodig om die nieuwe producten te kunnen ontwerpen en maken en om de verwachte groei in werkgelegenheid waar te maken.
- Samenwerking tussen maakbedrijven onderling en kennis- en innovatiepartners bevorderen: een sterker onderling netwerk is nodig om dit alles voor elkaar te krijgen. In de brede en diverse economie die Zuid-Holland is, is het goed om dat te doen rondom lokale knooppunten: innovatiehotspots zoals Technology Park Ypenburg, waar een bepaalde technologie (in dit geval: nieuwe materialen) centraal staat voor cross-sectorale toepassingen.
- Digital verbinden machines, fabrieken en productienetwerken: digitalisering van de maakprocessen tussen machines, in hele fabrieken en tussen fabrieken vereisen innige samenwerking tussen bedrijven en maken een ongekende groei van arbeidsproductiviteit mogelijk.
Taskforce

Martin van Gogh

Jan van der Wel

André Boer

Maarten Schippers

Arie van Andel
