Crest vergroot het persoonlijk leiderschap in de maritieme sector

We gaan in gesprek met een van onze partners bij de Human Capital Agenda (HCA) over samenwerking en arbeidsmarktinnovatie. Deze keer aan het woord: programmacoördinator Whitney Reemers-Stout van Crest. Crest verzorgt complete programma’s om het persoonlijk leiderschap van medewerkers in de maritieme sector te vergroten. Het is een initiatief van vier maritieme bedrijven. In 2022 tekende Crest een deelakkoord via de Human Capital Agenda (HCA) en ontving daarmee extra financiële steun van de provincie Zuid-Holland. “Driekwart van onze financiering bestaat uit de bijdrage van bedrijven. De financiële bijdrage via de HCA vormt daarop een welkome aanvulling”, vertelt Reemers-Stout.

 

In de maritieme sector werken veel technisch geschoolde medewerkers. Binnen deze bedrijven is behoefte aan trainingen gericht op persoonlijke ontwikkeling. Waar het IQ ruim voldoende ontwikkeld is, is er behoefte aan trainingen om het EQ te versterken: waar ligt je talent? Hoe wil je je verder ontwikkelen? De bedrijven bundelden hun krachten en Crest (voorheen Vijfsluizen Academy) was een feit.

“We zijn werkzaam in een sector met veel tradities. Het is niet makkelijk om die te doorbreken. Vaak werken deze bedrijven samen met gevestigde opleidingspartners. Dan is het wel spannend om met een nieuwe partij in zee te gaan, ook nog eens op dit gebied”, legt Whitney Reemers-Stout uit.

 

Ontwikkelperspectief
Het doel van het deelakkoord was om 380 werkenden een ontwikkelperspectief te bieden en zes werkgevers te ondersteunen hun arbeidskrachten beter in te zetten. Crest biedt daarvoor drie programma’s. Personal leadership is voor de jonge professional. Collaborative leadership is gericht op team leads en medewerkers die met verschillende interne en externe disciplines te maken hebben. En thought leadership is specifiek voor de specialist met ruime werkervaring. De groepen worden begeleid door een facilitator. Met tools, modellen en werkvormen geeft deze de deelnemers richting; vervolgens gaan ze zelf aan de slag.

 

Deelnemer aan het woord
Jeroen Taen werkt zo’n vijf jaar als ingenieur bij Ulstein, een scheepsontwerpbureau in Rotterdam. Via zijn werkgever kwam hij bij Crest terecht, waar hij de training collaborative leadership volgde. “Ik zat vijf jaar bij mijn werkgever in een technische functie en stond voor de vraag: welke kant wil ik op? Het mooie aan de training is dat je zelf kunt inbrengen wat je leervraag is. Het is 20% theorie en 80% praktijk. De facilitator geeft geen advies, maar laat het je zelf ontdekken. Je spreekt ook over persoonlijke onderwerpen, wat zorgt voor een open sfeer. Daarnaast word je aangemoedigd buiten de training met elkaar en andere deelnemers in contact te blijven waardoor Crest meer een mastermind-groep is dan een conventioneel trainingsprogramma.

 

Wat betreft de cijfers: zijn de 380 deelnemers gehaald en zes werkgevers ondersteund? “Bijna!” zegt Whitney. “151 deelnemers hebben een programma van 9 maanden gevolgd en we bereikten 211 medewerkers met onze workshops. Eind 2024 tikken we de 380 wel aan. Inmiddels hebben we dertien werkgevers ondersteund, en in oktober verwelkomden we HEBO en Bonn & Mees als vaste partners. De kracht van Crest ligt in het verbinden van medewerkers binnen de sector, waardoor samenwerking en innovatie worden gestimuleerd. Onze ambitie is om, ook zonder subsidie, een gevestigd collectief te worden en de juiste partners aan ons te binden.”

 

Dit artikel is onderdeel van het Human Capital Agenda jubileum magazine, waarin we nog meer inspirerende gebeurtenissen delen tijdens vijf jaar Human Capital Agenda. Het online magazine lees je hier.