Groen licht voor opleiden extra technici in de microchipsector
Het Rijk stelt in de eerste fase van het Nationaal versterkingsplan Microchip Talent (onderdeel van Project Beethoven) 9,4 miljoen euro beschikbaar voor regio Zuid-Holland. Dat schrijven ministers Dirk Beljaarts (Economische Zaken) en Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) deze week aan de Kamer. In totaal is er 43 miljoen euro gereserveerd voor het Regioplan Beethoven Zuid-Holland Delft, in aanvulling op de investeringen vanuit de regio zelf.
In dit regioplan slaan de onderwijsinstellingen in Zuid-Holland de handen ineen om meer technici op te leiden voor bedrijven in de microchipsector. In de komende vijf jaar wordt ingezet op 1.000 extra techniekstudenten en nog eens 1.000 om- en bijscholende werknemers. Bijzonder is de samenwerking tussen onderwijssectoren: mbo, hbo en wo trekken samen op.
Groeiende microchipsector in Zuid-Holland
De Nederlandse microchipsector is van groot belang voor de Nederlandse economie. ASML behoort wereldwijd tot de top en bouwt op een wijdvertakt hoogtechnologisch netwerk. In de microchipketen zijn naast een vestiging van ASML in Delft veel bedrijven gevestigd in Zuid-Holland en actief in de semicon, zoals Nearfield Instruments, Demcon, SystematIC, Nexperia, Dens Solutions, Delmic en Qualinx. Daarnaast vele toeleveranciers zoals Hittech, Boers&Co, Festo, GKN Fokker Aerospace, Batenburg, Airbus, Lencon, West End.
Henk Bakker, Programmamanager Human Capital EBZ: “Ik ben erg blij met de extra impuls om voor onze semicon-bedrijven in Zuid-Holland extra talent op te leiden en daarmee de sector als geheel, inclusief ASML, een boost te geven.”
De groei van ASML én de groei van al deze ketenpartijen zorgt voor een forse talentopgave. Met de Beethovenplannen komen we tegemoet aan deze vraag uit het microchipwerkveld. Zo dragen het onderwijs en werkveld samen bij aan het toekomstig verdienvermogen van Nederland.
Regioplan Zuid-Holland Delft
Het regioplan is opgesteld door TU Delft, ROC Mondriaan, Hogeschool Inholland en De Haagse Hogeschool, samen met de Economic Board Zuid-Holland (Human Capital Agenda), Innovation Quarter, vertegenwoordigers van microchip-bedrijven en Gemeente Delft. Het plan is gebaseerd op de vraag van het werkveld: industry-led. In het plan wordt intensieve samenwerking geschetst met het bedrijfsleven en de andere kennisinstellingen in Zuid-Holland.
De activiteiten in het regioplan vormen drie actielijnen:
- Gerichte uitbreiding van het onderwijs: het aantal opleidingsplekken wordt uitgebreid, er worden nieuwe mbo- en hbo-opleidingen gestart specifiek gericht op de microchipsector en gezamenlijk wordt de werving geïntensiveerd.
- Een schaalsprong in leven lang ontwikkelen (LLO): er komt een semicon learning point waar alle opleiders van Zuid-Holland hun cursusaanbod koppelen aan de vraag uit het microchip-werkveld. Publiek en privaat onderwijs werken hier samen met het werkveld. Het Rijk heeft een aanvullende 2,8 miljoen euro gereserveerd voor als deze plannen verder zijn uitgewerkt.
- Gezamenlijke semicon-labfaciliteiten: In Delft wordt een speciale onderwijs-cleanroom opgezet, waar studenten leren werken met de hoogtechnologische apparatuur van de microchipsector.
Tot 2030 leiden deze investeringen tot een aanzienlijke uitbreiding in het techniekdomein en minstens 2.000 extra werknemers in de microchipsector. Momenteel wordt reeds 50% van de Nederlandse technici opgeleid in Zuid-Holland. Met het Beethoven Regioplan Delft wordt die positie structureel versterkt.