Handelsmissie versterkt band Zuid-Holland en Zuid-Duitsland

,

Een 60-koppige delegatie, begeleid door InnovationQuarter en de Economic Board Zuid-Holland, nam vorige week deel aan een 2-daagse handelsmissie naar München en Stuttgart. Bedrijven binnen de thema’s “Cyber Security” en “Personalised Medicine” doorliepen een intensief programma gericht op het leggen van nuttige zakelijke contacten met wie over de grens kan worden samengewerkt bij het zakendoen op de Zuid-Duitse markt.

 

Personalised Medicine en Cybersecurity

De regio’s rondom München en Stuttgart zijn met bloeiende clusters als BioM en Bioregio STERN belangrijke Life Sciences hotspots. Veel bedrijven weten er steeds beter in te spelen op de technologische ontwikkelingen die een steeds persoonsgerichtere gezondheidszorg mogelijk maken. Zowel in München als in Stuttgart werd daarom een miniconferentie over ‘Personalized Medicine’ georganiseerd waarbij korte inhoudelijke bijdragen, pitches en 1-op-1 gesprekken elkaar afwisselden. Zo deelde EBZ-lid Carin Huibers (Janssen Biologics) in Stuttgart haar visie over internationale ontwikkelingen binnen de biofarmaceutische industrie.

De delegatie binnen het thema “Cyber Security, solutions for industrie 4.0 (het Duitse Smart Industry, red.) and corporates” doorliep een thematisch programma gericht op het genereren van exposure voor Nederlandse ontwikkelaars/leveranciers van cybersecurityoplossingen voor industrie en corporates. Er was veel ruimte voor individuele bedrijven om zich te presenteren, en individuele gesprekken te voeren met potentiële partners. Cyber Security is in Duitsland een hot topic. Met het oog op de Duitse investeringen in Industrie 4.0, en de daarmee de toegenomen digitalisering van maak- en productieprocessen, worden cybersecurityoplossingen steeds relevanter. Tegelijkertijd hebben de traditionele maakbedrijven de benodigde expertise zelf niet in huis.

 

EBZ: kennisuitwisseling met publiek-private partners in Beieren en Baden-Württemberg

De meereizende bedrijven werden geflankeerd door een stevige delegatie vanuit de EBZ. In twee dagen legde de delegatie bezoeken af aan o.a. Siemens, Technische Universität München, Handwerkskammer für München und Oberbayern, Bayern Innovativ, het Bayerische Wirtschaftsministerium, Wirtschaftsministerium Baden-Württemberg en Fraunhofer. Met vertegenwoordigers van deze partijen verkenden zijn samenwerking op het gebied van wetenschap, innovatie en beroepsonderwijs. In dit kader zijn nuttige contacten gelegd, die een aanknopingspunt vormen voor verdere samenwerking tussen Zuid-Holland en Zuid-Duitsland in de nabije toekomst.

Tijdens de reis vond ook de tweede EBZ vergadering van dit jaar plaats, waarin Joris den Bruinen en Richard Franken namens The Hague Security Delta (de leidende clusterorganisatie op het gebied van security in Europa) de regionale, nationale en Europese kansen en uitdagingen voor het security cluster schetsten. Eerder deze maand werd al door de EBZ besloten dat ‘Cybersecurity’ de komende jaren één van de vijf strategische initiatieven is waar de board zich op wil richten.

Meer weten over de missie: zie dan het uitgebreide verslag op de site van InnovationQuarter