Investeren in mensen is de sleutel tot verandering – Interview met Robbert-Jan van Duijn

, ,

Op 32-jarige leeftijd werd hij gekroond tot de jongste burgemeester van Nederland in Nieuwkoop: Robbert-Jan van Duijn. We zijn verheugd om te delen dat hij per 1 juli is toegetreden tot de Taskforce Human Capital van de Economic Board en de Provincie Zuid-Holland. Van Duijn, opgeleid als theoloog, koos ervoor zijn carrière te richten op de politiek. In dit interview legt hij de nadruk op het belang van investeren in human capital voor maatschappelijke transities en economische groei. Hij pleit voor nauwe samenwerking tussen bedrijven, het onderwijs en overheden om een gezond ondernemers- en vestigingsklimaat in Zuid-Holland te bevorderen. Een innovatieve geest met hart voor mensen én oog voor economie: welkom aan boord Robbert-Jan!

“Na een begin te hebben gemaakt met een studie in Communicatie en Management, merkte ik dat ik iets anders wilde. Ik koos voor de studie Theologie en die bleek inderdaad beter bij mij te passen. Waarom? Ik wilde me verdiepen in het grootste mysterie van het leven. Voor mijn leeftijd was ik eigenlijk al best een oude ziel.”, zei Robbert-Jan hardop denkend. “Alhoewel, misschien kan ik de Robbert-Jan van toentertijd beter als een kinderlijke oude ziel omschrijven.”, vult hij lachend aan. “Als klein jongetje droomde ik van een carrière als profvoetballer of piloot, maar ik ben kleurenblind en dat helpt niet als je piloot wilt worden. Ook bleef voetbal voor mij een hobby. Mijn talenten bleken elders te liggen. De behoefte om nieuwe dingen op te pakken en uitdagingen aan te gaan bleef. Zo heb ik enige tijd geleden een marathon gerend en op werkvlak heb ik een rol via de politiek de maatschappelijke uitdagingen opgezocht. Eerst, van 2010 tot 2016, als gemeenteraadslid en daarna als wethouder van de gemeente Aalsmeer.”

Trotse drager van de Rode Lantaarn

Over zijn start als burgemeester in Nieuwkoop vertelt Robbert-Jan: “Circa vijf jaar geleden zag ik voorbijkomen dat gemeente Nieuwkoop een nieuwe burgemeester zocht. Ik hoefde daar niet lang over na te denken en besloot me te kandideren. Als het niet om Nieuwkoop zou gaan, zou ik niet geïnteresseerd zijn, maar juist met deze gemeente heb ik altijd veel gehad. En nog altijd. Toen ik het vertrouwen kreeg, werd ik op 32-jarige leeftijd de jongste burgemeester van Nederland. Deze prestatie leverde me de titel ‘drager van de Rode Lantaarn’ op, die ik met trots heb aanvaard. Deze wisseltrofee stond dan ook – totdat ik deze doorgaf aan mijn opvolger – prominent op mijn kamer op het gemeentehuis in Nieuwveen.”

© Kicksfoto’s, Robbert-Jan van Duijn (32) neemt Rode Lantaarn in ontvangst van Joyce Vermue (34)

Burgemeester met hart voor mensen en oog voor economie

Robbert-Jan over zijn functie als burgemeester in Nieuwkoop: “Nieuwkoop, de Parel van het Groene Hart, is met haar dertien dorpskernen een fijne gemeente om burgemeester van te zijn. Ik mag getuige zijn van de mooie momenten in het leven van onze inwoners, zoals toen ik onlangs de eer had om een echtpaar te bezoeken dat hun 70-jarig huwelijksjubileum vierde. Tegelijkertijd probeer ik er natuurlijk ook te zijn voor mensen op minder prettige momenten, zoals bij een brand of een ongeluk. Lief en leed, dus. Ik besef dat het ertoe doet wat een burgemeester op impactvolle momenten als deze kan betekenen, door er te zijn en naast mensen te staan. De hoedanigheid van burgemeester maakt dat ik iets kan vertegenwoordigen dat groter is dan ik zelf ben, en dat is mijn grote drijfveer.”

Over zijn affiniteit met economie en ondernemerschap vertelt Robbert-Jan: “Ik ben geboren en getogen in Kudelstaart in de gemeente Aalsmeer. Hier groei je op in een superboeiende omgeving met heel veel ondernemers. Dit geldt ook voor de gemeente Nieuwkoop, waar tal van ondernemers actief zijn in o.a. de maakindustrie en het toerisme. Nieuwkoop heeft daarbij haar ligging als bijzondere omstandigheid, namelijk in Zuid-Holland, maar grenzend aan twee andere provincies, Noord-Holland en Utrecht. ”

De arbeidsmarkt in en rondom Nieuwkoop

“Veel bedrijven zijn creatief met het aanpakken van de personeelsuitdagingen van nu. Denk bijvoorbeeld aan het transportbedrijf hier om de hoek, waar wordt ingezet op vrouwen op de truck. Daarnaast dragen veel bedrijven bij aan maatschappelijke initiatieven, zoals werkkansen voor statushouders. De gemeente Nieuwkoop is een dynamische en stabiele gemeente die actief samenwerkt met diverse partners, zowel voor economische als maatschappelijke versterking. Er wordt ingezet op samenwerking tussen bedrijven, het onderwijs en ook met de gemeentelijke dienstverlening.”

Hij licht toe dat Nieuwkoop op veel verschillende schaalniveaus samenwerkt: “Dat moet ook wel vanwege onze geografische ligging. Zo maakt de gemeente Nieuwkoop deel uit van de regio ‘Rijnstreek’. In dit verband werken we samen op het vlak van bijvoorbeeld werkgeversdienstverlening en arbeidsparticipatie. De Rijnstreek is op haar beurt onderdeel van de gemeenschappelijke regeling ‘Holland Rijnland’. Op het schaalniveau van Holland Rijnland is de uitdaging om een duidelijk profiel te bouwen, ondanks bestaande sterke clusters zoals het Leiden Bio Science Park. Daarnaast zijn we onderdeel van de Greenport Aalsmeer, zijn we actief deelnemer binnen de samenwerking in het Groene Hart en werken we op het gebied van toerisme samen in het samenwerkingsverband ‘de Hollandse plassen’ (waar ik zelf voorzitter van mag zijn). Ook op provinciaal niveau in Zuid-Holland wordt gezocht naar een overkoepelend verhaal om de regio nationaal en internationaal sterker te profileren. We hebben geweldige economische clusters, zoals de Greenports, Leiden Bio Science Park, het spacecluster in Noordwijk, en de regio Delft, met alles rond de TU. waarbij de nadruk ligt op het verbinden en versterken van de bestaande economische clusters. Hoeveel sterker zouden deze zijn in een nóg beter verbonden en functionerend ecosysteem? Dat is een belangrijke toegevoegde waarde van de Economic Board en de Provincie Zuid-Holland.”

© Gemeente Nieuwkoop, Robbert-Jan van Duijn (Burgemeester Nieuwkoop)

De Human Capital Agenda: “Randvoorwaardelijk voor de ontwikkeling van Zuid-Holland”

Op 1 juli hebben we Robbert-Jan met trots verwelkomd als nieuw lid van de taskforce Human Capital. Hij vertelt: “Talentontwikkeling, het benutten van onbenut talent én goede ondersteuning van werkgevers is heel belangrijk. Het gaat niet vanzelf. En met de komende transities is de Human Capital Agenda niets minder dan randvoorwaardelijk om die te kunnen realiseren.” Robbert-Jan geeft aan dat human capital onlosmakelijk onderdeel is of moet zijn van belangrijke maatschappelijke agenda’s, zoals een gezond vestigingsklimaat, de klimaat- en energietransitie, de regionale omgevingsagenda en bijvoorbeeld ook de mobiliteitsagenda. “Het is belangrijk dat partners bij de Human Capital Agenda hier samen de schouders onder zetten en gezamenlijk investeren. We willen bijvoorbeeld 30.500 huizen bouwen én 20.000 banen erbij. En hiervoor zijn vaklui nodig.”

Een sterke economie en brede welvaart, ondernemend en sociaal

Veel human capital vraagstukken gaan hem aan het hart: “Het gaat om een sterke economie en het realiseren van brede welvaart, waarbij ik een aantal onderwerpen in het bijzonder heel erg belangrijk vind. Zo focus ik op inclusief ondernemen en maximale benutting van het talent van statushouders. En op de positie van arbeidsmigranten. In dit geval heb ik het niet over de expats, maar over wat ik meemaak doordat ik de portefeuille ‘Mensenhandel’ bij onze politie-eenheid Den Haag mag beheren. Uitbuiting en mensenhandel zijn zaken die die de fundamenten van onze samenleving ondermijnen. Het is tijd om voorwaarden te gaan stellen. Van hoeveel bedrijven weten we bijvoorbeeld hoe de huisvestiging van hun personeel is geregeld? Daarom ben ik blij met het werk van o.a. de Taskforce Huisvesting Arbeidsmigranten.”

“Ik ben gemotiveerd om als nieuw lid van de taskforce Human Capital bij te dragen aan een gezonde economische en maatschappelijke ontwikkeling van Zuid-Holland. Het komt voor dat mensen de term ‘human capital’ als een nogal vaag containerbegrip beschouwen. Ik ben het daar niet mee eens. Voor mij is investeren in ons belangrijkste kapitaal – de mensen – een randvoorwaarde om de grote maatschappelijke transities te realiseren. Denk ook aan de grote woningbouwopgave, die alleen uitvoerbaar is als er voldoende vaklieden zijn. Er moet dus voldoende werkgelegenheid zijn, maar er is daarbij ook behoefte aan een andere kijk op opleiden en werk. We moeten toe naar nieuwe vaardigheden en ook kijken naar mogelijkheden voor arbeidsvriendelijke technologie en slimmer werken. Door de vergrijzing moeten we het werk immers met steeds minder mensen voor elkaar krijgen.” Robbert-Jan weet zeker: “Als we niet actief en serieus investeren in human capital, dan wordt het niets met alle andere ambities.”.