Zuid-Holland presenteert perspectief op innovatie en industrie in Brussel

, ,
Zuid-Holland presenteert perspectief op innovatie en industrie in Brussel

De Europese Unie moet vol inzetten op innovatie en excellente randvoorwaarden bieden aan onderzoekers en ondernemers. Belangrijk hierbij is in te zetten op regionale ecosystemen, sterke clusters en fieldlabs. De regio ziet dit als een noodzakelijk antwoord op de staatssteun en het protectionisme in andere delen van de wereld. Tijdens het Industriediner in Brussel werd dit Zuid-Hollandse perspectief aan de Europese partners gepresenteerd. Hierbij spraken ondernemers en bestuurders uit Zuid-Holland met Europarlementariërs, de permanente vertegenwoordiger Ronald van Roeden, en vertegenwoordigers van de Europese Commissie en het Europese Comité van de Regio’s.

In zijn openingsspeech benadrukte Tim van der Hagen, rector magnificus  van de TU Delft en lid van de Economic Board Zuid-Holland, het belang van Europese steun voor innovatie en samenwerking in Europa. Hierbij pleitte Van der Hagen voor een modern, op de toekomstgericht Europees budget dat innovatie steunt en daarmee echte impact heeft. Dit bouwt voort op de oproep die de Economic Board Zuid-Holland een week eerder richting het Nederlandse kabinet uitbracht: investeer in excellente randvoorwaarden voor innovatie.

Naast directe investeringen in innovatie is er meer Europese steun nodig voor regionale ecosystemen en clusters, en moet er een pan-Europese aanpak komen om te zorgen dat werkenden de juiste vaardigheden voor de toekomst hebben. Dit waren twee hoofdconclusies uit het Industrierapport dat Jeannette Baljeu, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, tijdens het diner presenteerde.