HCA-column: Lenigheid van ondernemers vereist

, ,

In deze column neemt Ron Brans – Strategisch Projectadviseur Human Capital – je op speelse wijze mee in een veelvoorkomend dilemma van ondernemers. Volgens hem voelt  het dilemma tussen de korte-termijn-keuze (productie draaiende houden)  en de lange termijnkeuze (investeren in talentontwikkeling) voor veel Zuid-Hollandse ondernemers als een spagaat. Dit vereist lenigheid van ondernemers, in de vorm van flexibiliteit én innovatie. Daarom is de MKB’ter Challenge gelanceerd, een initiatief van Economic Board Zuid-Holland (EBZ), Provincie Zuid-Holland en Rabobank. Om het beste idee te vinden om talentontwikkeling in Zuid-Holland en daarmee het MKB als geheel een boost te geven. Dit kunnen we alleen samen. Juist daarom hopen we te ontmoeten op 8 juli tijdens hét finale event van de MKB’ter Challenge, waar de finalisten hun ideeën zullen pitchen en er alle ruimte is om te netwerken met andere geïnteresseerden.

“Ik ben groot sportliefhebber. Jarenlang had ik een wekelijkse sportblog totdat een overname van de ondersteunende webhost leidde tot een onwerkbaar format en daarmee tot beëindiging. Geen nood, het was tijd voor wat anders. Een mens moet verder. Ontwikkeling staat voorop en flexibiliteit of lenigheid der geest is een groot goed.

Ik herken die noodzakelijke lenigheid ook bij een goede vriend van mij. Hij heeft een goedlopende comestibleszaak en is een echte MKB-ondernemer. Hij is terecht trots op zijn toko waar veel hard werk in is gaan zitten. Toch is hij niet zonder zorgen. Ontwikkelingen gaan immers snel en hoe speel je daar op een goede manier op in? Blijven mensen nog wel naar een winkel komen, moeten we niet meer doen aan internetverkoop, hoe zet je social media gericht in, kan het voorraadbeheer gedigitaliseerd worden? Vragen waar hij niet bij stilstond toen hij z’n winkel opende en waar in beginsel zijn interesse en kwaliteiten ook niet liggen. Ik zie echter ook dat hij soms ’s avonds blij is dat hij onderuit kan op de bank met werkweken van meer dan 60 uur, want behalve de ruime openingstijden is er natuurlijk altijd nog de boekhouding, de inkoop, het ondernemersnetwerk en nog zoveel meer.

Kortom ik zie een spagaat en waar die voor de schrijver van sportcolumns best aantrekkelijk is, geldt dat veel minder voor een MKB’er. Hij wil best meer inzetten op Leven Lang Ontwikkelen en niet alleen voor zichzelf, maar juist ook voor zijn personeel waar hij zich betrokken bij en verantwoordelijk voor voelt en die wellicht niet uit zichzelf de neiging heeft of de noodzaak voelt om zich in een formele setting te laten onderrichten. Maar waar, hoe en wanneer? Een bordje op de deur met “De winkel is gesloten, we zijn op cursus om u nog beter te kunnen bedienen”, een directieve opdracht aan het personeel, het kan tegenwoordig (gelukkig) allemaal niet meer.

Spagaten zijn van alle tijden en lenigheid van geest en lichaam zijn nodig om ze aan te kunnen. Ik was mij daar van bewust toen ik blogs schreef over de Uchimura’s en Biles’ van deze wereld. Ik word me daar nu steeds sterker van bewust nu ik me met arbeidsmarktbeleid en specifiek in relatie tot het MKB bezighoud. Gelukkig hebben we vanuit de Human Capital Agenda Zuid-Holland (samen met Provincie Zuid-Holland en Rabobank) precies op dat punt een Challenge op- en uitgezet: de MKB’ter Challenge. Partijen die een oplossing denken te hebben voor dit vaak duivelse dilemma kunnen dat bij ons kenbaar maken. Het is mede aan jullie om de nood te lenigen en de spagaat blijvend mogelijk te maken. Dus, zie ik jou op 8 juli? Meld je snel aan, want het aantal plekken is beperkt!”

– Ron Brans, Strategisch Projectadviseur Human Capital

 

© Vecteezy.com