EBZ voorjaarsbijeenkomst in het teken van Defensie en veiligheid
Recent vond de EBZ Voorjaarsbijeenkomst plaats bij GKN Fokker Aerospace in Papendrecht. De bijeenkomst had een focus op vrede, veiligheid en innovatie. Gastheer namens GKN Fokker Aerospace Arjen Landman heette de aanwezigen welkom, waarna Jaap Smit, voorzitter van de Economic Board Zuid-Holland (EBZ) en Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, een persoonlijke bijdrage gaf. Keynote spreker David van Weel, Assistant Secretary General Innovation, Hybrid, and Cyber bij de NAVO belichtte hedendaagse dreigingen zoals conflicten in Oekraïne en sabotage in Europa. De bijeenkomst benadrukte de noodzaak van technologische innovatie en samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden voor een veerkrachtige defensie-industrie en een veilige toekomst.
‘Si vis pacem, para bellum.’ Als u vrede wilt, bereid u dan voor op oorlog, wisten de Romeinen al. Commissaris van de Koning in Zuid-Holland en EBZ voorzitter Jaap Smit haalde klassieke adagium aan tijdens de voorjaarsbijeenkomst van de EBZ. Deze bijeenkomst stond in het teken van defensie en veiligheid in brede zin, zoals energieveiligheid, de bescherming van vitale infrastructuren en investeringen in technologische innovaties voor strategische onafhankelijkheid.
Namens gastheer GKN Fokker Aerospace nam Arjen Landman (CCO) ons mee langs de meer dan 100 jarige geschiedenis van de luchtvaartindustrie in Nederland. Nederland staat bekend om zijn hoogwaardige en technologisch innovatieve toeleveringsindustrieën voor complexe systemen. Om hierop als land en regio voort te bouwen, is samenwerking nodig en daarnaast ondersteuning en een op de lange termijn gerichte overheid.
De hoofspreker David van Weel, Assistant Secretary General Innovation, Hybrid, and Cyber bij de NAVO, schetste in een indrukwekkende vogelvlucht de dreigingen waar NAVO-landen en in het bijzonder het Europese continent voor staan. Naast het actieve oorlogsgebied in de Oekraïne, zijn er sabotageacties in verschillende Europese landen en is er sprake van beïnvloeding om verdeeldheid in de samenleving te zaaien en de democratie te ondermijnen.
Hoe maken we ons weerbaarder?
Na dertig jaar afbraak en roofbouw plegen op onze eigen defensie, moet dat gerepareerd worden. De dreiging is groot en een volgend conflict zal ons allen kunnen treffen. Terwijl voor klassieke oorlogsvoering nog steeds veel artillerie nodig is, vereist een betere verdediging ook veel technologie en innovatie. David van Weel riep op om na te denken wat jij vanuit jouw eigen bedrijf, kennis en kunde kan betekenen in het beschermen en weerbaarder maken van onze omgeving, waardoor de drempel om ons aan te vallen hoger wordt.
Het is van essentieel belang dat de triple helix (overheden, kennisinstellingen en bedrijven) hier gezamenlijk mee aan de slag gaat. Naast infrastructuur moeten we ook de weerbaarheid van de samenleving versterken. Finland biedt hierin een goed voorbeeld. Het is belangrijk om te anticiperen op hoe schadelijke actoren processen kunnen verstoren en ons daartegen te wapenen. Innovatie is hierin cruciaal: we hebben niet de middelen om traditioneel grondig te werk te gaan. Oekraïne laat hier sterke staaltjes van zien. Bijna alle civiele technologie en innovatie heeft een dual use richting zowel veiligheid als defensie. Het is van groot belang deze kansen te spotten én de toepassing ervan mogelijk te maken.
Na de inspirerende toespraken werd er druk nagepraat door vertegenwoordigers van bedrijven, kennisinstellingen en overheden, die zich bewust werden van de urgentie om gezamenlijk aan een veilige toekomst te werken.
Vervolg
Welke toegevoegde waarde heeft Zuid-Holland in de defensieopgave en welke bijdrage kunnen bedrijven, kennisinstellingen en overheden leveren aan een innovatieve en veerkrachtige defensie-industrie? Die vraag beantwoordde adviesbureau Berenschot in opdracht van Provincie Zuid-Holland en InnovationQuarter in een uitgebreid onderzoek naar de invloed van de regio om bij te dragen aan deze sterke industrie.
Zuid-Holland beschikt over de technologische expertise die cruciaal is voor het moderniseren van onze krijgsmacht en heeft kostenvoordelen ten opzichte van andere regio’s; dat is één van de conclusies. Lees hier verder.