Studenten doen onderzoek voor Human Capital Agenda

, , ,
Studenten doen onderzoek voor Human Capital

Het afgelopen halfjaar hebben twee groepen studenten van de opleiding Human Resource Management van de Hogeschool Rotterdam gewerkt aan een opdracht voor de Human Capital agenda. De ene groep is aan de slag gegaan met Leven Lang Ontwikkelen in de maritieme dienstverlening en de andere groep heeft gekeken naar het beter benutten van deeltijdwerkers.

Een leercultuur stimuleren in de maritieme sector

De eerste groep ging aan de slag met de vraag: Wat hebben MKB-bedrijven binnen de maritieme dienstverlening zonder HR-afdeling nodig om een leercultuur te stimuleren binnen de organisatie en zo de duurzame inzetbaarheid van hun werknemers te verhogen?

In het onderzoek is gekozen om een literatuurstudie te doen, enquêtes uit te zetten en professionals op het gebied van leercultuur te interviewen en vanuit daar een advies te schrijven.

Wat MKB-ers binnen de maritieme dienstverlening volgens de studenten nodig hebben is een verhoogd urgentiebesef over het onderwerp leven lang leren. De leercultuur kan gestimuleerd kunnen worden met de volgende bouwstenen:

  • Leren in de organisatiecultuur opnemen;
  • Beter communiceren en de mogelijkheden op gebied van ontwikkelen duidelijk maken;
  • Urgentiebesef van medewerkers creëren of verbeteren;
  • Motivatie van de medewerkers verhogen;
  • Binden en boeien van medewerkers.

Breder kijken voor meer werk voor deeltijdwerkers

De twee groep richtte zich op de vraag: Welke factoren spelen in Zuid-Holland bij werknemers, werkgevers en overheid een rol bij het feit dat circa 100.000 werknemers onder de 12-uursgrens die meer willen werken onbenut blijven?

Naast de literatuurstudie zijn er interviews afgenomen met werkgevers en werknemers en enquêtes uitgezet voor werknemers die minder dan 12 uur per week werken en eventueel meer willen werken.

Op basis van de onderzoeksresultaten zijn er drie aanbevelingen naar voren gekomen die volgens de studenten voor een oplossing zouden kunnen zorgen:

  • Een website voor werknemers en werkgevers met informatie over het meer aantal uren werken;
  • Een mentaliteitsverandering bij werkgevers en werknemers door te kijken naar competenties en coaching, cursussen en eventueel opleidingen aan te bieden;
  • Richt je ook op sectoren als horeca, zorg en handel. Daar zitten meer deeltijdwerkers dan in de huidige speerpuntsectoren van de Economic Board Zuid-Holland.

Projectleider Human Capital Ferrie Forster:

“We zijn ontzettend blij met de onderzoeken van de studenten. En met hun aanbevelingen kunnen we aan de slag. Zo nemen de we de tips mee voor het stimuleren van een leercultuur en gaan we de komende tijd onderzoeken hoe we kunnen zorgen dat deeltijdwerkers meer gaan werken. Daarvoor nemen we de aanbevelingen mee om breder te kijken. Rinske, Amanda, Hanneke, Elianne, Marcella, Eef, Claire, Tess en Maud: heel erg bedankt voor jullie bijdrage!”