De finalisten van de MKB’ter Challenge zijn bekend

, ,

In februari 2024 lanceerden we als Economic Board Zuid-Holland samen met Provincie Zuid-Holland en Rabobank, ondersteund door ESTI, de MKB’ter Challenge. Met welke oplossing kunnen we talentontwikkeling en innovatie in het MKB effectief een boost te geven?

In mei sloot de inzendtermijn en kwamen maar liefst 30 inzendingen binnen. Juryvoorzitter Jeffrey van Meerkerk is blij met de kwaliteit en diversiteit aan voorstellen. De initiatiefnemers van de MKB’ter Challenge zijn eveneens verheugd over het rijke aanbod dat voor ondernemers in Zuid-Holland veel waarde zal bieden. Talent is de sleutel tot innovatie en groei. Van mensen én van bedrijven. Hartstikke nodig, omdat de economie snel verandert, omdat de arbeidsproductiviteit in Nederland achterblijft én omdat we het door de vergrijzing met minder mensen moeten doen. Helaas is het zo dat veel medewerkers in het MKB onvoldoende tijd of middelen hebben om aan bij- of omscholing te kunnen doen. Uit de 30 inzendingen koos de jury uiteindelijk 3 finalisten. Bij de afweging tussen die inzendingen is goed gekeken naar toepasbaarheid voor MKB-ondernemers, schaalbaarheid, originaliteit, kostenefficiëntie en de gebruiksvriendelijkheid van de oplossing.

Ondernemers aan het woord

Onze collega Renee Bakker, communicatieadviseur Economic Board Zuid-Holland, ging op bezoek bij enkele ondernemers in Zuid-Holland. In onderstaande video laten de ondernemers zien hoe het er bij hen op de werkvloer aan toe gaat. In beeld zijn Giel Biersteker (eigenaar van Biersteker, Duurzame Bouwpartner), Mike Gordijn (eigenaar Verhuisbedrijf Gordijn) en Irene van Wijk (mede-eigenaar van Garage van Wijk). Irene heeft tevens een innovatieve oplossing ingediend en is dus een van de ondernemers die heeft deelgenomen aan deze Challenge. En daar zijn we blij mee! Alleen samen boosten we het MKB van Zuid-Holland.

“Als eigenaren van een garagebedrijf zorgen wij – Gert van Wijk en ik – er altijd voor dat we mee gaan met het omscholen en bijscholen van onszelf. Zo hopen wij ons personeel te stimuleren om te blijven leren en ontwikkelen. Stilstaan is een beetje achteruit gaan. We vinden het belangrijk om het goede voorbeeld te geven: goed voorbeeld doet goed volgen!”

– Irene van Wijk, Mede-eigenaar Garage van Wijk en deelnemer van de MKB’ter Challenge

De finalisten zijn:

Lentiz Cursus & Consult (met de Urgentiemeter)
Workboost (met de Workboost Coach)
Optimalistic (met Serious game voor de Menselijke Maat)

Namens de juryleden, de initiatiefnemers en alle betrokkenen van harte gefeliciteerd!

Finale event 8 juli

Op 8 juli tijdens het finale event zullen de finalisten hun oplossingen pitchen voor de jury en het groot publiek. Daarna is het aan de jury om de winnaars bekend te maken. Bezoekers van het event luisteren niet alleen naar de finalisten maar kunnen ook in contact komen met alle deelnemers van de MKB’ter Challenge. Tijdens het event wordt een Meet & Greet ingericht om samen met de deelnemers en andere betrokkenen informatie uit te wisselen en natuurlijk te spreken over hoe we talentontwikkeling en innovatie in het MKB een boost kunnen geven!

Meld je hier aan

De winnaars

Voor de beste oplossingen van de MKB’ter Challenge wordt € 25.000 aan prijzengeld uitgereikt engaan we aan de slag met de toepassing van de winnende oplossing(en), bijvoorbeeld via een pilot. Rabobank biedt de eersteprijswinnaar extra publiciteit aan. Voor meer informatie en aanmelding voor de finale gaat u naar onze website.

Over Rabobank

Rabobank is nauw betrokken bij het MKB in Zuid-Holland. Zij draagt als partner van de MKB’ter Challenge graag haar steentje bij aan de ontwikkeling en groei van het MKB. Zij zet haar netwerk, kennis en financieringsmogelijkheden hiervoor in.

Over ESTI

Stichting EcoSystem Thinking Institute draagt zorg voor de neutrale organisatie van vraaggestuurde innovatietrajecten. ESTI consolideert de marktzijde, biedt implementatiebegeleiding,
verandertrajecten en opleiding rondom open innovatie en ecosysteemvorming. Voor meer informatie over de challenge u contact opnemen met ESTI via challenge@esti.site

Over Economic Board Zuid-Holland

Via de Human Capital Agenda werken de Economic Board en de provincie Zuid-Holland samen met 150 partners samen aan een veerkrachtige Zuid-Hollandse arbeidsmarkt. Gezamenlijk zorgen wij voor een sterke leer- en innovatiecultuur. Via een groot aantal projecten en andere activiteiten willen we bereiken dat Zuid-Holland koploper wordt op Leven Lang Ontwikkelen. Bedrijven moeten kunnen beschikken over voldoende werknemers met de juiste scholing en skills; nu en in de toekomst. De gezamenlijke Human Capital Agenda van ondernemers, onderwijs en overheden maakt door bundeling van vraag, aanbod en middelen een einde aan voorheen te versnipperde activiteiten. Deze gezamenlijke focus en inzet is nodig om de Groeiagenda Zuid-Holland te realiseren, inclusief het uitvoeren van grote transities zoals de energietransitie, de klimaattransitie en de digitalisering.