Project ‘Van Bank naar Bouw en Techniek’ pakt door
Na een succesvolle pilotfase gaat in Zuid-Holland het instroomproject Van Bank naar Bouw en Techniek vanaf 1 januari met volle kracht verder. De deelnemende partijen hebben dat besluit donderdag 25 november in een online bijeenkomst met handtekeningen bekrachtigd.
Waar zowel de Bouw & Infra als de Installatiebranches zitten te springen om personeel, staan in de banken- en de verzekeringssectoren door allerlei automatiseringsslagen honderden banen op de tocht. Reden voor Bouwend Nederland en Techniek Nederland om gezamenlijk te zoeken naar een goede manier om mensen die de banken- en verzekeringssector willen of moeten verlaten, de overstap naar de bouw of de techniek te laten maken. Eind 2019 startte Van Bank naar Bouw en Techniek gestart met de pilotfase, mede dankzij de financiële bijdrage van de provincie Zuid-Holland voor een kwartiermaker.
Gedeputeerde Willy de Zoete (Economie – Human Capital): “In Zuid-Holland staan bedrijfsleven en werknemers samen voor de uitdaging om ook in de toekomst concurrerend, innovatief en duurzaam te zijn. Dat betekent dat banen verdwijnen en nieuwe banen en mogelijkheden ontstaan, met noodzakelijke nieuwe of andere vaardigheden en kennis. Dankzij deelname aan Human Capital Agenda-projecten zoals van Bank naar Bouw en Techniek draagt de provincie bij aan het voor de toekomst slagvaardig maken van de Zuid-Hollandse werknemer en de Zuid-Hollandse ondernemingen.”
Geleidelijk proces voor grote stap
Deelakkoord Van Bank naar Bouw en Techniek, onderdeel van de Human Capital Agenda, is gericht op personeel van niveau mbo-3 tot en met hbo en is bedoeld om onder meer hypotheekadviseurs en financieel adviseurs versneld om te scholen tot bijvoorbeeld BIM-modelleur, werkvoorbereider en kostencalculator. In een ‘learning by doing’-proces is daar samen met onder meer de branche-organisaties van de banken en de verzekeraars een succesvol omscholingstraject voor ontwikkeld. Het bestaat uit zeven zogenoemde stepping stones. Van een eerste (online) informatiebijeenkomst leiden deze via onder andere een online matchingstool op vaardigheden de ‘Paskamer’ tot een modulaire opleiding of training. En als alles goed gaat uiteindelijk tot een overstap naar een passende baan in de bouw of de techniek.
Persoonlijke begeleiding
De ondertekening van het deelakkoord is goed nieuws voor de bouw- en installatiesector. Naar verwachting zullen er in de periode 2022-2025 ruim 60.000 nieuwe arbeidskrachten nodig zijn in de bouwsector. Verder kampt de installatiebranche momenteel al met 20.000 structureel onvervulbare vacatures en de verwachting is dat dit getal met zo’n 3000 per jaar oploopt. Een deel daarvan zal vanuit andere sectoren moeten komen. Met alleen al in Zuid-Holland naar verwachting honderden boventalligen, biedt de banken- en verzekeringssector een behoorlijk potentieel.
Tijdens de pilotfase hebben in de provincie alvast 20 mensen de overstap gemaakt. Belangrijk is natuurlijk dat zoveel mogelijk van de circa 150 mensen die momenteel in het traject zitten, dat voorbeeld volgen. De kans daarop is nu enorm gestegen, meent Erik van Engelen, algemeen directeur van Techniek Nederland: “Voor werknemers die nu nog werken bij banken of verzekeraars is er een prachtig carrièreperspectief in de snelgroeiende installatiebranche. Het gaat daarbij niet alleen om banen als technicus. Er zijn óók mogelijkheden voor bijvoorbeeld data-analisten, ict-ers, projectleiders, marketeers en financieel professionals. Werken in de techniek is geweldig. Je ziet dagelijks het resultaat van je werk én draagt bij aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken zoals de energietransitie, innovaties in de zorg of de modernisering van onze infrastructuur.”
Vanwege het succes van de pilotfase en met het oog op de toenemende vraag naar nieuwe werknemers is het idee om het project niet te beperken tot de financiële wereld. Het voornemen is om ook met andere krimpsectoren zoals de olie- en gasindustrie de samenwerking te intensiveren.
Partijen
Het deelakkoord Van Bank naar Bouw en Techniek werd donderdag 25 november ondertekend door Fries Heinis van Bouwend Nederland, Erik van Engelen van Techniek Nederland, Jeffrey van Meerkerk van Economic Board Zuid-Holland en Peter Smit van Leerwerkakkoord Rotterdam.
Human Capital
Deelakkoord Van Bank naar Bouw en Techniek is onderdeel van het bredere Human Capital Akkoord. Dat akkoord werd in juni 2019 ondertekend door 66 partijen en sectoren in Zuid-Holland. De provincie Zuid-Holland en Economic Board Zuid-Holland zijn de initiatiefnemers van het Human Capital Akkoord. Het heeft als doel het talent van werkenden optimaal te benutten. Lees op de website van Economic Board Zuid-Holland meer over het Human Capital Akkoord.