Human Capital event 2021: terugblik

, , ,

Op 20 september vond ons Human Capital event plaats, met zo’n 100 aanwezigen in de Fokkerterminal in Den Haag. Een dag zoals we die door corona al lang niet meer hebben meegemaakt. Met ruimte om elkaar weer te spreken, met nieuwe mensen kennis te maken en om ideeën uit te wisselen.

De middag bestond uit een plenair gedeelte met onder andere keynote-spreker Hans Borstlap, waarna de aanwezigen uiteengingen in break-outsessies in verschillende ruimtes. Terugkerende thema’s waren het belang van investeren in mensen én de onlosmakelijke verbanden tussen de arbeidsmarkt, technologie en duurzaamheid.

Urgentie: de alarmbellen rinkelen

Jeffrey van Meerkerk, voorzitter van de Human Capital taskforce, beet als eerste spreker het spits af.  Sinds het Human Capital Akkoord in 2019 is getekend, zijn het belang en de urgentie van het aandacht geven aan Human Capital er niet minder op geworden, vertelt Jeffrey: “60% van de werkgevers in Zuid-Holland kan niet het talent vinden dat ze zoeken”.

   

Jeffrey van Meerkerk (links) en Ron Bormans

Ron Bormans, voorzitter van het College van Bestuur van Hogeschool Rotterdam, herkent die urgentie ook en voorziet dat het alleen zal verergeren: “Binnenkort zijn de mensen op. Het tempo van vooruitgang gaat niet bepaald worden door grondstoffen, het tempo gaat bepaald worden door de beschikbaarheid van mensen.”

Er moet een verandering optreden bij, onder andere, werkgevers. Vaak wordt er vaak blindgestaard op ‘het papiertje’. Saskia Bruines, wethouder gemeente Den Haag, vertelde: “Er zijn veel mensen die wel willen, maar die erop stuiten dat ze niet het goede diploma hebben: dan word je er bij de eerste selectie al uitgegooid. Dat beroep wil ik doen op bedrijven; geef mensen een kans om te laten zien wat ze kunnen, aan motivatie ontbreekt het vaak niet, en help ze de tools te ontwikkelen die ze nodig hebben.”

Gedeputeerde Willy de Zoete ziet ook terug in haar contact met bedrijven dat er iets moet veranderen: “Ik zie zoveel ondernemers die niet kunnen groeien, soms zelf krimpen omdat ze geen geschikte medewerkers kunnen vinden. Tegelijkertijd kampen we met één van de hoogste percentages werkloosheid. We moeten zo snel als mogelijk op naar een oplossing.”

Keynote-spreker Hans Borstlap

Hans Borstlap, voorzitter van de Commissie Regulering van Werk, is deze middag de keynote-spreker. Eén van zijn speerpunten: het belang van het aanpassen van het huidige arbeidsrecht.

Hans Borstlap ging ook in op het belang van het blijven ontwikkelen van de kennis van werknemers: “Tachtig procent van de kennis van nu is binnen 10 jaar obsoleet. Daar heb je dan niks meer aan. We zouden moeten gaan richting een levenslange leerplicht! Met de redenatie van 100 jaar geleden, toen ervan uit werd gegaan dat kinderen met de kennis die ze op school opdeden tot 12 jaar de rest van hun leven vooruit konden, kan je niet anders dan dat concluderen.” Leven Lang Ontwikkelen, dus.

Human Capital initiatieven

De projecten van de Human Capital agenda proberen de verschillende problemen binnen het onderwerp het hoofd te bieden. Zoals het initiatief Kickstart your Career, waarbij net-afgestudeerde jongeren zonder baan gematcht worden met een bedrijf uit de regio. Een bedrijf dat partner is geworden van Kickstart your Career is Yespers. Directeur Stefan Baecke vertelde tijdens het event: “Ik draag graag bij aan de samenleving en het milieu op welke manier ik kan. Bij Yespers doen we dat op veel verschillende manieren, met een focus op duurzaamheid en een oog voor eerlijke beloning in onze productielijn.” Hij nam onlangs Mikhail aan, die via Kickstart your Career gematcht werd met Yespers.

Break-outsessies

De vier break-outsessies waren tijdens het event hét moment voor interactie tussen de projecten zelf en geïnteresseerden. Ook had Hans Borstlap het podium tijdens één van de sessies.

> Hans Borstlap: In wat voor land willen wij werken?

In deze sessie pakte Hans Borstlap de draad weer op van waar hij in het plenaire gedeelte was gestopt. Er vond veel interactie plaats met het publiek.

> WE IT

Programmamanager Remco Engels gaf een inkijk in welke projecten er op dit moment lopen. Eén daarvan werd daarbij uitgelicht: The Young Digitals. Oprichter Sjoerd Hauptmeijer vertelde samen met Young Digital Arun Bouter over hun project om jonge mensen op te leiden tot online/social media marketeer. Lees hier meer.

> Energy Switch

Tijdens de sessie van Energy Switch werd het deelakkoord Energy Switch Zuid-Holland ondertekend; kwartiermaker Eline Mertens lichtte het initiatief uitgebreid toe. Lees hier meer.

> Van Bank naar Bouw

In deze sessie vertelde projectleider Simone van Wilgen over het project Van Bank Naar Bouw en Techniek, waarbij werknemers vanuit de financiële sector worden begeleid naar een baan in de bouw of techniek. Lees hier meer.

 

Mikhail Franco & Stefan Baecke van Yespers (links) en de Van Bank naar Bouw breakout-sessie

Programmamanager Remco Engels WE IT (links). Jeffrey van Meerkerk tekent namens Economic Board Zuid-Holland het Energy Switch deelakkoord

Meer weten?

Wilt u meer weten over Human Capital? Bekijk deze pagina.

 

Voor dit evenement is gewerkt met de Coronacheckapp. Alle aanwezigen hebben deze bij de ingang moeten tonen.