Een circulaire benadering van HRM in de Waterwegregio
“Kun je personeel op een circulaire manier inzetten?”, lijkt op het eerste gezicht een rare vraag. Maar waarom zouden we deze alomtegenwoordige term niet óók toepassen op de belangrijkste factor voor veel bedrijven: de medewerkers? In tijden van grote maatschappelijke transities, houdt het hergebruiken van grondstoffen ons druk bezig. Deze transities vragen echter ook om ontwikkeling van mensen. Het initiatief “De Nieuwe Arbeidsmarkt/ Sociale Circulariteit” speelt hierop in met een innovatieve, gezamenlijke aanpak door werkgevers in de Waterwegregio. Het doel? Werknemers op basis van hun unieke vaardigheden en drijfveren inzetten, zodat het potentieel van gemotiveerde maximaal wordt benut in hun huidige, maar zeker ook in hun toekomstige functie. Als taskforce en programmateam Human Capital van de Economic Board Zuid-Holland (EBZ) zijn wij heel erg blij met dit vernieuwende initiatief. We zijn daarom verheugd om te delen dat Provincie Zuid-Holland dit project ondersteunt met een subsidie van €415.000.
Sociale circulariteit: een geweldige nieuwe dimensie die o.a. door Amy Oerlemans, Chris Oerlemans, Esther van der Velden en Marita Dogterom aan het begrip “circulariteit” werd gegeven. Dit concept benadrukt de gezamenlijke inzet van werkgevers om ervoor te zorgen dat medewerkers duurzaam én passend met hun talenten aan de slag kunnen blijven. Vernieuwing van HRM dus, waarbij werkgevers gezamenlijk verantwoordelijk nemen en medewerkers in staat stellen om eigen regie te nemen. Het strategisch inzetten van werknemers op basis van hun unieke vaardigheden en drijfveren draagt bij aan een efficiënt gebruik van talenten binnen de regio. Dit verhoogt niet alleen de arbeidsproductiviteit, maar zorgt ook voor een lager verzuim en een werkomgeving waarin mensen zich gelukkig en volledig kunnen ontplooien.
Ter illustratie: Amy Oerlemans, directeur van Kloet Onderhoud B.V., werd enige tijd geleden geconfronteerd met een indringend verzoek. De dochter van een trouwe medewerker vroeg haar om haar vader te ontslaan, omdat zijn gezondheid achteruitging. De medewerker, 62 jaar oud, had last van zijn knieën en rug en kon zijn werk nauwelijks nog aan. Deze persoonlijke situatie zette Oerlemans aan het denken over alternatieve manieren om de specifieke vaardigheden en talenten van deze werknemer te benutten, mogelijk bij een ander bedrijf of in een geheel andere sector.
Human capital op een “circulaire” manier bekijken
Het programmateam Human Capital van de Economic Board en de provincie Zuid-Holland werd benaderd door Amy en Chris Oerlemans. Na een aantal gesprekken werd Aad van Pelt, Strategisch Projectadviseur Human Capital, ook enthousiast over het idee om human capital gezamenlijk en op een “circulaire” manier te bekijken. Uiteraard met een duidelijke hoofdfocus op de menselijke maat. We praten hier immers over medewerkers en niet over grondstoffen. Wat kun je doen voor medewerkers die ander werk of zelfs een andere functie moeten gaan bekleden, omdat de huidige functie niet meer past of zelfs verdwijnt? Dat kan zijn door lichamelijke beperkingen, maar zeker ook door de veranderingen die in heel veel functies plaatsvinden door de verschillende uitdagende transities. Om-, her-, of bijscholing in een nieuw jasje! In overleg met de taskforce Human Capital werd besloten een kwartiermaker ter beschikking te stellen om van idee tot uitgewerkt plan te komen: Eva Jeremiasse. Eva heeft projectleider Marita Dogterom van de Riverboard geholpen om een gedegen plan van aanpak te beschrijven en een concept Human Capital deelakkoord op te leveren. Hierbij werden ze ondersteund door Aad van Pelt, strategisch projectadviseur binnen het programmateam Human Capital.
Aad van Pelt: “Wat een mooi plan! Dit initiatief sluit perfect aan bij de ambitie van de Human Capital Agenda Zuid-Holland om de arbeidsmarkt van Zuid-Holland structureel te verbeteren, met bijbehorende concrete doelstellingen. In dit geval: 1200 werknemers in staat stellen om zich te ontwikkelen, 145 werkgevers helpen arbeid beter te gebruiken en 100 transities over sectorgrenzen. Daarbij is het mooi dat dit initiatief voortkomt uit een samenwerking tussen verschillende bedrijven. Ik heb met veel plezier samengewerkt met Amy, Chris, Marita en Eva!”
Dit idee is onder de titel “De Nieuwe Arbeidsmarkt (DNA)/ Sociale Circulariteit” uitgewerkt tot een gezamenlijke aanpak. Het initiatief is ontwikkeld in samenwerking met een groot aantal bedrijven uit de Waterwegregio (Maassluis, Vlaardingen en Schiedam), Stichting De Riverboard, Kloet Onderhoud B.V. en de Tafel LLO van De Riverboard. De Riverboard is een samenwerking van bedrijven, overheden, onderwijsinstellingen en maatschappelijk organisaties in de Waterweggemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam.
© Meindert Stolk (Gedeputeerde Provincie Zuid-Holland) en Amy Oerlemans, ook wel “Founding Mother Sociale Circulariteit” (Kloet Onderhoud B.V.)
Samen vieren: subsidie door Provincie Zuid-Holland
Vorige week vierden we met elkaar dat Provincie Zuid-Holland het project, na een positieve beoordeling door de taskforce Human Capital van de Economic Board Zuid-Holland, heeft besloten om het initiatief te ondersteunen met een subsidie van € 415.000,00. Het was een feestelijke informele bijeenkomst. Amy Oerlemans (Directie Kloet Onderhoud) heette de aanwezigen welkom en vertelde meer over de achtergrond en de doelen van De Nieuwe Arbeidsmarkt. Ronald Koot (CEO van Boers & Co, voorzitter van de Tafel LLO van De Riverboard, deelnemend werkgever aan De Nieuwe Arbeidsmarkt), lichtte vervolgens toe hoe DNA past in het overall LLO-programma van het werkgevers samenwerkingsverband De Riverboard, waarbij ook “school-naar-werk” en “werk-naar-werk” worden benoemd. Als bijzondere blijk van waardering was namens Provincie Zuid-Holland gedeputeerde Meindert Stolk aanwezig. In zijn speech benoemde hij het belang van dit project, zoals ook door de taskforce van de EBZ onderschreven:
“40% van alle bedrijven in Zuid-Holland noemt de beschikbaarheid van goede, vakbekwame medewerkers als belangrijkste knelpunt voor de ontwikkeling van hun bedrijf. In tijden van vergrijzing en transities, waardoor de inhoud van werk sterk verandert, is investeren in medewerkers belangrijker dan ooit. Dat is wat we met De Nieuwe Arbeidsmarkt voor ogen hebben. Mensen niet afschrijven, maar juist investeren in een goede loopbaan.”
Uiteraard werd afgesloten met een feestelijke borrel, want: goed nieuws moeten we samen vieren!