Internationaal talent als katalysator voor innovatie in Nederland

, , ,

Nederland staat voor een reeks immense uitdagingen, en technologische innovatie speelt hierbij een cruciale rol. Tegelijkertijd worstelen we met een schrijnend tekort aan technisch talent. In dit licht was het slim dat Nederland het initiatief nam om internationaal talent aan te trekken door middel van een gunstige fiscale regeling, beter bekend als de “expatregeling” of de “30%-regeling.” Het succes van deze regeling heeft zelfs andere landen geïnspireerd om soortgelijke maatregelen te implementeren. Bovendien heeft Nederland de reputatie van een land met een stabiele en betrouwbare overheid en voorspelbaar beleid.

Aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden onmisbaar voor internationaal talent

De officiële naam is ‘regeling voor extraterritoriale kosten voor ingekomen werknemers’ (EKIW). Deze fiscale regeling werd in 1964 geïntroduceerd om vooral expats die in Nederland komen werken en extra kosten moeten maken, zoals verhuiskosten, tegemoet te komen. Werkgevers krijgen de mogelijkheid om maximaal 30 procent van het salaris belastingvrij uit te keren aan hun buitenlandse werknemers die tijdelijk in Nederland werken. Dit resulteert in een hoger nettosalaris voor de expats. Werken in Nederland werd hierdoor aantrekkelijker gemaakt voor buitenlandse werknemers. Als EBZ stimuleren we dit van harte: we kunnen niet zonder internationaal talent en daar zijn aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden voor nodig.

30%-regeling onder vuur

In 2019 heeft Nederland de regeling echter al op basis van internationale vergelijkingen teruggebracht, waardoor buitenlandse werknemers sindsdien maximaal 5 jaar in plaats van 8 jaar van deze regeling gebruik kunnen maken. Nu heeft de Tweede Kamer, zonder verder onderzoek af te wachten en zonder organisaties te raadplegen waarvan personeel gebruikmaakt van deze regeling, besloten om deze regeling te versoberen.

Eerder hebben onderzoekers, leraren, regionale ontwikkelingsmaatschappijen, arbeidsmarktspecialisten, werkgevers, industrieverenigingen en vele anderen zich al uitgesproken tegen dit ondoordachte plan. Voor kleine, gespecialiseerde bedrijven is dit bijzonder problematisch omdat zij simpelweg internationaal talent nodig hebben en concurreren op een internationale markt. Het opofferen van de expatregeling zou, volgens het plan, geld opleveren om de rente op studieleningen op 0% te houden. Maar vermeende toekomstige belastinginkomsten zijn een utopie, omdat minder internationaal talent voor Nederland zal kiezen. De uittocht van regionale hoofdkantoren is al begonnen en succesvolle Nederlandse startende bedrijven moeten noodgedwongen naar het buitenland uitwijken, anders gaan ze hier ten onder. De Tweede Kamer slacht de gans met de gouden eieren.

Vadim Lazuko, medeoprichter van InspireXchange: “InspireXchange is een digitale accelerator die onlangs van start is gegaan. Van daaruit heb ik dagelijks contact met startups en scale-ups en pleit ik voor hun vestiging in Nederland. Mijn rol bestaat er vaak uit om deze bedrijven te overtuigen om hierheen te verhuizen, en ik ben erachter gekomen dat de 30%-regeling een cruciale factor is in hun besluitvormingsproces. Daarom is het behouden en verbeteren van prikkels voor expats niet alleen gunstig, maar ook essentieel voor ons voortdurende succes bij het aantrekken van internationaal talent.”

Lakuzo vervolgt: “Tien jaar geleden ben ik verhuisd naar Nederland, een reis die gepaard ging met ongemak en aanzienlijke kosten. Gezien de toenemende concurrentie om talent en de economische expansie tussen de EU-landen is het absoluut noodzakelijk dat het Nederlandse beleid niet alleen de uitdaging aangaat, maar deze ook overtreft. Dit zou ook betere prikkels moeten omvatten voor expats die vaak met aanzienlijke extra kosten te maken krijgen en als gevolg daarvan andere landen kunnen verkiezen boven Nederland.”

Na onverwachte technische problemen is het nu duidelijk geworden dat de geplande renteverlaging voor studieschulden in 2024 niet gerealiseerd kan worden. De dubieuze koppeling van deze twee vraagstukken staat daarmee op losse schroeven.

Onze oproep

We zijn graag bereid de Nederlandse overheid te ondersteunen bij het oplossen van technische problemen, maar hiervoor is internationaal talent van essentieel belang. De energietransitie, digitalisering en andere innovaties zullen stagneren zonder toegang tot internationaal talent. Daarom roepen we de leden van de Eerste Kamer op om het voorstel om deze regeling te versoberen te beoordelen op kwaliteit en daarom tegen te stemmen. Het behouden van de 30%-regeling is van vitaal belang voor de innovatie en economische groei van Nederland.