Borgen: “Hoe zorg ik dat de opbrengsten van mijn project niet verloren gaan?”
Projecten zijn per definitie tijdelijk, met een kop en een staart dus. Maar hoe creëren we blijvende impact? Daarbij is het borgen van resultaten en het benutten van opschaalkansen essentieel. De deelakkoorden van onze Human Capital Agenda (HCA) richten zich op het creëren van duurzame waarde voor de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld door samenwerking tussen bedrijven en onderwijsinstellingen. Het sleutelwoord hierbij is BORGEN. Vorige week stond dit thema centraal tijdens de bijeenkomst van onze Learning Community. In een intervisie-omgeving deelden projectleiders en kwartiermakers hun ervaringen over het borgen van hun projecten.
De bijeenkomst van de Learning Community Human Capital Zuid-Holland vond plaats op locatie van de Food Innovation Academy (FIA), waar op dit moment hard wordt gewerkt aan een concept deelakkoord door twee van onze kwartiermakers. Waarom spraken we over BORGEN? Dit onderwerp werd gekozen op verzoek van de projectleiders en kwartiermakers zelf, die tijdens de vorige inspiratiesessie op 19 maart het belang ervan onderstreepten. Iedereen heeft er mee te maken. In een intervisie-omgeving, gefaciliteerd door het programmateam Human Capital, deelden ze daarom graag hun ervaringen en werd feedback aan elkaar gegeven.
“Borgen” is zo eenvoudig niet, zo was de conclusie die breed gedeeld werd. Samenwerking is niet eenvoudig, zeker waar het gaat om publiek-private samenwerking, met bedrijven, kennisinstellingen en vaak ook overheden.
De intervisie, aan de hand van praktijkcasuïstiek die door de deelnemers zelf werd ingebracht, werd ingeleid door twee presentaties.
Tips & tricks
Wim Bens (expert Publiek Private Samenwerking (PPS) en verbonden aan Katapult) deelde (wetenschappelijke) inzichten over borging van samenwerking en aanpakken. Hij vertelde over praktische ervaringen in het land en gaf tips and tricks. Hij deelde een schat aan ervaring met borging van PPS-en in het land. Onder andere gaf hij aan dat het bij borgen gaat om tenminste de volgende belangrijke elementen:
- Borging doe je in belangrijke mate in het begin van het project: niet pas halverwege of aan het slot
- Een gezamenlijke strategie, missie en visie met concrete doelstellingen
- Gezamenlijke KPI’s
- Gedeelde governance (op meerdere niveaus)
- Gedeelde faciliteiten en infrastructuur
- Gedeelde (structurele basis-) financiering
- Gezamenlijke verantwoordelijkheid
- Gewogen/ gedeelde / aanvullende belangen van partijen
- Continu bevestigen en verdiepen van het draagvlak en het commitment (zeker gelet op de discontinuïteit die er vaak ontstaat tijdens de uitvoering van projecten)
Borgen van de opbrengsten van Energy Switch
Jacqueline van Krieken (TU Delft Extension School en projectleider) deelde haar ervaringen als projectleider van Energy Switch, dat als HCA deelakkoord eind 2024 afloopt. Als het gaat om borging, waren er volgens haar vooral verbeterpunten door scherpte bij de start van de samenwerking. Dit heeft ze samen met het team gaandeweg gecompenseerd door te zorgen voor duidelijke afspraken en het behoud van het commitment van de partners. “Borging betekent zorgen dat de resultaten blijven leven.“, aldus Van Krieken. Bij ons project gebeurt dit onder meer door kennis en processen helder de beschrijven en te delen via netwerken( zoals LinkedIn-groepen en websites). Maar ook door de resultaten en opbrengsten onder te brengen bij partners, zoals de Techniekcoalitie Zuid-Holland (eveneens een HCA initiatief, dat als samenwerking duurzaam bedoeld is). Haar boodschap is helder: “Zorg al bij de start met scherpte in onder andere commitment, visie en wijze van meten. En vier successen onderweg voor blijvend commitment. Kijk ook tijdig en in goed overleg met de partners waar de aanpak en resultaten na afloop van het project het beste kunnen worden belegd.”.
Intervisie aan de hand van praktijkcasuïstiek
Na de twee (interactieve) presentaties gingen de projectleiders in intervisiegroepen (gemodereerd door programmateamleden Aad van Pelt, Ron Brans, Cees-Jan van Overveld en Henk Bakker) aan de slag met praktijkcasuïstiek. Het doel hiervan was om van elkaar te leren en de verbindingen tussen de verschillende human capital initiatieven te versterken.
Bij de praktijkcasus die werden besproken ging het bijvoorbeeld om de groeistrategie van Campus Gouda en het borgen van de aanpak rond Digicampus Grond-, Weg- en Waterbouw. En rode draad in de bespreking was, dat het bij borgen om zowel de ‘zachte’ factoren gaat (zoals menselijke relaties), als om harde aspecten. Denk bij dit laatste aan het vastleggen van heldere schriftelijke afspraken en het zorgen voor continuïteit door o.a. een uitgewerkt overdrachtsdocument van de projectleider aan de dragende partners.
Learning Community Human Capital voor maximale impact
Onze Learning Community Human Capital is een belangrijk onderdeel van het Bouwen-spoor van de HCA. De HCA hanteert een tweesporenstrategie: Doen en Bouwen. Het Doen-spoor richt zich op de uitvoering van deelakkoorden met meetbare doelstellingen, terwijl het Bouwen-spoor zich richt op het creëren van een structureel betere werking van de arbeidsmarkt in Zuid-Holland
Met één agenda en met een samenhangende aanpak, streeft de HCA naar een samenhangende aanpak die de vele mooie initiatieven in Zuid-Holland verbindt. Deze bijeenkomst stond in dat teken: de vliegwieleffecten van de projecten die dankzij de HCA mogelijk zijn gemaakt.