IT kruipt in elk beroep – kiezen voor een baan in IT of IT in je baan

, , ,

Iedere IT-professional kan momenteel kiezen uit vijf openstaande vacatures. Vorig jaar steeg het aantal vacatures met 27%. De behoefte aan IT-personeel is enorm. In Zuid-Holland is de krapte zelfs nog groter. Een van de speerpunten uit het Human Capital Akkoord is daarom het vinden van IT-specialisten. Onlangs startte de uitvoering van het deelakkoord WE-IT. “We willen meer werkenden laten kiezen voor een baan in de automatisering,” vertelt kwartiermaker Joyce Oomen. Daarnaast wil WE-IT de feeling met IT in andere sectoren vergroten.

De digitalisering heeft grote gevolgen voor de arbeidsmarkt. Iedere IT-professional kan momenteel kiezen uit vijf openstaande vacatures. De vraag is dus groot, het aanbod te klein. Daarom wil WE-IT dat meer mensen worden opgeleid tot IT-professional.

Maar ook niet-IT’ers komen steeds meer in aanraking met digitalisering. “Medewerkers in de zorg maken gebruik van apps voor het stellen van diagnoses,” zegt Oomen, “en orderpicking in magazijnen gebeurt bijna uitsluitend met behulp van apps. ICT kruipt dus elk beroep binnen. Dat heeft ingrijpende gevolgen voor de kennis en vaardigheden die we nodig hebben.”

Kansen krijgen

 WE-IT richt zich op beide ontwikkelingen. “De vijver moet groter: de grootste uitdaging is om meer werkenden te laten kiezen voor IT. Of het nu gaat om een baan in de IT, of IT in hun baan. Het is hoe dan ook zaak dat zij in beweging komen en kansen krijgen,” zegt Oomen. “We willen zo veel mogelijk gebruikmaken van initiatieven die er al zijn. In 2019 waren er 250 deelnemers aan de initiatieven, in 2020 en 2021 willen we dit aantal steeds verdubbelen.”

In de regio is er al een aantal initiatieven dat zich richt op een van beide routes:  werkenden vertrouwd maken met IT, of (jonge) werkzoekenden opleiden tot IT’er. Een greep uit de initiatieven die momenteel zijn aangehaakt bij WE-IT:

The Young Digitals

Sociale onderneming ‘The Young Digitals’ helpt jongeren die vastgelopen zijn aan een baan als digitaal marketeer. Deze jongeren hebben al veel meegemaakt in het leven. Nu gaan ze voor een carrière in de digitale marketing. The Young Digitals biedt hen een kosteloze 10-wekenopleiding, waardevolle werkervaring en begeleiding naar een nieuwe werkgever. The Young Digitals startte in 2019 in Den Haag en wil in 2020 uitbreiden naar Rotterdam. (Meer informatie: www.theyoungdigitals.nl)

ICT Praktijk Academie

ICT Praktijk Academie – afgelopen jaar gestart – werkt samen met ondernemersplatform Gouda Onderneemt en opleider NCOI. De opleidingen van ICT Praktijk Academie zijn bedoeld voor jongeren met een mbo4-, havo- of vwo-diploma of met werkervaring die een volgende stap in hun carrière willen zetten. Na de opleiding krijgen de jongeren gegarandeerd een baan. (Meer informatie: www.ictpraktijkacademie.nl).

YoungCapital NEXT

YoungCapital NEXT stoomt jonge talenten klaar voor de arbeidsmarkt met traineeships op het gebied van IT, finance en techniek en met een eigen geaccrediteerde hbo-opleiding. De vakinhoud is afgestemd op de vraag van het bedrijfsleven en leren wordt gecombineerd met werken, via detachering. Zitten de talenten na de periode van detachering helemaal op hun plek, dan kan de opdrachtgever ze overnemen. (Meer informatie: next.youngcapital.nl)

TechGrounds 

TechGrounds is de franchise van de Brusselse techhub Molengeek. Het richt zich op jongeren uit kwetsbare wijken, vooral met een diversiteit aan culturele achtergronden. In de techhub beginnen voorheen werkloze jongeren vanaf 18 jaar hun startups en bekwamen zich in digitale vaardigheden op de coding-school. De eerste vestiging van TechGrounds in Nederland opende in september 2019 in Amsterdam Nieuw West. In 2020 opent een vestiging in Rotterdam Charlois: TechGroundRoffa. Ambitie is om daarna ook uit te breiden naar Den Haag.

Tekkie Worden

TekkieWorden is een digitaal platform over werken en studeren in de IT: het geeft jongeren antwoord op vragen als: welke tech-profielen en -opleidingen zijn er, en wat zijn de carrièrekansen? TekkieWorden startte in de regio Amsterdam (als programma van TechConnect/Amsterdam Economic Board), maar wil de vleugels ook uitslaan over Zuid-Holland. (Meer informatie: www.tekkieworden.nl).

Wilt u als organisatie aanhaken bij één van deze projecten? Neem dan contact op met projectleider Ferrie Förster.

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] van ruim vijftien lokale overheden, (particuliere en private) opleiders en het bedrijfsleven: WE IT, waarvan The Young Digitals een onderdeel is. Deze sociale onderneming helpt jongeren die […]

  2. […] van ruim vijftien lokale overheden, (particuliere en private) opleiders en het bedrijfsleven: WE IT. Dit consortium wil ervoor zorgen dat het aantal IT’ers groeit én dat werkenden in andere […]

Reacties zijn gesloten.