2.000 extra IT’ers dankzij succesvol WE-IT

Om het tekort aan technologisch talent in Zuid-Holland gezamenlijk aan te pakken, hebben we in 2020 met vele partners het initiatief “WE-IT” gelanceerd via de Human Capital Agenda (HCA) Zuid-Holland. En met succes: inmiddels zijn er o.a. 2.000 extra IT’ers opgeleid. Ook de nieuwe generatie (“Gen-Z”) speelt hierin een grote rol. Op 26 september organiseert WE-IT daarom samen met de Dutch Innovation Community een bijeenkomst over het aantrekken en behouden van de talenten van Gen-Z. Door te begrijpen hoe Gen-Z denkt, innoveert en samenwerkt, kun je hun potentie optimaal benutten en jouw bedrijf naar een hoger niveau tillen. Ben jij erbij?

Met circa 5.000 openstaande vacatures in alleen al de IT-functies kampt Zuid-Holland met een groeiend tekort aan technologisch talent. Dit legt een enorme druk op de arbeidsmarkt en het bedrijfsleven. Zeker aangezien IT-skills terugkomen in alle arbeidssectoren van Zuid-Holland en er dus veel behoefte is aan technologische expertise. Het bedrijfsleven doet daarom een heldere oproep: de extra instroom van IT-talent moet worden vergroot. Als antwoord hierop is het initiatief WE-IT ontstaan: een samenwerking tussen IT-opleidingsaanbieders (zowel publieke als private), bedrijven en overheden om innovatieve, modulaire en kortdurende IT-opleidingen aan te bieden.

Van startschot tot succes

Na het ondertekenen van het eerste HCA-Deelakkoord WE-IT door vele partijen in 2020 en na het aanvragen van een provinciale subsidie, kon de uitvoering van dit initiatief dan echt van start. Er werd een programmamanager aangesteld: Remco Engels. In dienst van de Haagse Hogeschool en ingezet voor de bredere samenwerking rond de instroom in de IT in Zuid-Holland. Later werd de inzet verder versterkt door projectcoördinator Vivienne van der List.

Succes bleek onder andere uit het tweede deelakkoord dat volgde, waarmee het totale subsidiebedrag aanzienlijk werd verhoogd. Ook heeft het initiatief, samen met andere Zuid-Hollandse publiek-private samenwerkingen (zoals HSD, DIF en de IT Campus Rotterdam) middelen ontvangen uit het Groeifonds om het MKB te ondersteunen bij hun IT-vraagstukken. Deze ondersteuning is broodnodig: hoewel er tal van initiatieven zijn, zorgt de versnipperde aanpak ervoor dat niet het volledige potentieel wordt benut. Juist door de gestimuleerde samenwerking gaat dit nu veel beter. Inmiddels zijn er o.a. 2.000 extra IT’ers opgeleid dankzij dit initiatief. Een geweldig resultaat!

Remco Engels, Programmamanager WE-IT: “Het tekort aan IT’ers is vandaag de dag een complexe uitdaging voor vele organisaties. Binnen WE-IT slaan opleiders, bedrijven en overheden de handen ineen en dat leidt tot aantoonbare succesvolle oplossingen.”

 

Krachtbundeling tussen IT-opleiders en werkgevers

Als Economic Board en Provincie Zuid-Holland zijn we blij om samenwerkingen op IT-vlak in de regio te versterken via onze HCA Zuid-Holland. Met de HCA Zuid-Holland ondersteunen we WE-IT actief bij een krachtige uitvoering. Het programma van WE-IT bevat inmiddels  vele IT omscholingstrajecten (zowel publieke als private) die nauw samenwerken met werkgevers. Partners van WE-IT zijn: De Haagse Hogeschool, Economic Board Zuid-Holland, Provincie Zuid-Holland, Gemeente Den Haag, PostNL, Gemeente Rotterdam, Main Capital, Rijksorganisatie voor Informatiehuishouding, Albeda, Equals, Gemeente Zoetermeer, The Hague Security Delta, ICT Praktijk Academie, Stichting Bee-Ideas, IT Campus Rotterdam, Venéco, ManPowerGroup, MBO Rijnland, Computrain, ROC Mondriaan, TechGrounds, The Young Digitals, MboRijnland, YoungCapital NEXT, Young Colfield en Bit Academy.

Ron Brans, Strategisch Adviseur Human Capital: “Om een structureel verbeterde en toekomstbestendige arbeidsmarkt te realiseren, werken we binnen de Human Capital Agenda Zuid-Holland aan diverse projecten met concrete doelstellingen. Ook voor WE-IT zijn deze doelen helder geformuleerd. Denk aan: bijna 3.000 extra IT-professionals opleiden, ruim 1500 werkgevers ondersteunen én ruim 200 niet werkenden aan het werk helpen.”

 

In de zoektocht naar extra IT-talent mag geen doelgroep worden overgeslagen. De digitale transitie is een absolute voorwaarde om de noodzakelijke arbeidsproductiviteitsverhoging te kunnen realiseren. Alleen zo kunnen we de structurele tekorten op de arbeidsmarkt in enige mate verminderen. Elke doelgroep heeft daarbij zijn eigen karaktereigenschappen en kent zijn eigen vraagstukken. Zo ook de generatie “Gen-Z”. Oftewel, medewerkers die geboren zijn tussen 1995 en 2010.

Ontdek alles over Gen-Z in IT

De generatie “Gen-Z” staat bekend om haar sterke digitale vaardigheden en innovatieve denkwijze. Door te begrijpen hoe Gen-Z denkt, innoveert en samenwerkt, kun je hun potentie optimaal benutten en jouw bedrijf naar een hoger niveau tillen. Hoe kun je de unieke talenten van Gen-Z maximaal benutten en hoe kan Gen-Z jouw organisatie versterken?

Daartoe hebben WE-IT en de Dutch Innovation Community een inspirerende middag georganiseerd op donderdag 26 september van 15.15 tot 17.00 uur. YoungCapital NEXT geeft een masterclass, waarbij je inzichten krijgt in de denkwijze van de Gen-Z en hoe jij daar als leidinggevende op inspeelt. Laat je daarnaast inspireren door praktijkvoorbeelden en concrete tips tijdens een prikkelende inspiratiesessie. Het wordt een middag vol informele momenten om te netwerken, waarbij een gezellige netwerkborrel natuurlijk niet mag ontbreken! Deze middag is bedoeld voor organisaties die op zoek zijn naar IT-talenten. Aanmelden kan tot 25 september. Ben jij erbij? Meld je hier aan.

Heb je trouwens onze podcast over het benutten van talent in de techniek al gehoord?

In deze aflevering van onze podcastserie “Arbeidsmarkt van Morgen” gaat Henk Bakker, programmamanager Human Capital, in gesprek met Taskforce voorzitter Jeffrey van Meerkerk (Director Strategic Relations and Sustainability, ManpowerGroup) en Emma Lok (Directeur-Bestuurder WOMEN Inc.) We laten talent liggen en missen alle voordelen van een meer diverse personeelssamenstelling. Welke kansen laten we liggen? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze kansen wél worden gezien en gepakt? Luister hier.